Chokoladesmeltere

Chokoladesmeltere – Perfekt temperering af din chokolade

Med en chokoladesmelter bliver det langt nemmere at lave kreationer i chokolade. En chokoladesmelter kan smelte chokoladen og holde den på en bestemt temperatur. Den kan derfor være en stor hjælp, når du skal temperere chokolade. 

Måske har du prøvet at temperere en portion chokolade, hvor du ikke skal bruge det hele på én gang? Det kan eksempelvis være, hvis du skal lave fyldte chokolader. Når chokoladeskallen har sat sig og fyldet er fyldt i, er din resterende chokolade typisk blevet for kold. I det tilfælde skal du starte med at temperere chokoladen forfra, før du kan lukke dine fyldte chokolader. Det er både besværligt og tidskrævende, og det er her, en chokoladesmelter kan være en stor hjælp. 

Den kan nemlig sørge for, at din tempererede chokolade holder den korrekte temperatur. Det er smart i ovenstående scenarie, hvor du skal lave fyldte chokolader. Den gør det også nemmere at overtrække store portioner af eksempelvis trøfler, konfekt eller flødeboller.

Viser alle 5 produkter

Viser alle 5 produkter

Chokoladesmelter til temperering 

Det er vigtigt at understrege, at en chokoladesmelter ikke kan temperere chokoladen for dig. Men du kan bruge dens præcise temperaturstyring til at ramme de rigtige temperaturer. Det fungerer sådan, at du først smelter chokoladen til den ønskede temperatur. Herefter skruer du ned for temperaturen på chokoladesmelteren og tilføjer ekstra chokolade, indtil chokoladen har den rette temperatur. Imens du bruger chokoladen, sørger chokoladesmelteren for, at det har den korrekte temperatur. 

Hvilken størrelse chokoladesmelter skal man vælge? 

Hos Bagebixen har vi chokoladesmeltere i mange forskellige størrelser. Inden du køber en, kan du med fordel overveje følgende: 

 • Hvad skal du primært bruge den til? Hvis du er vild med at lave flødeboller, kan du med fordel vælge en dyb chokoladesmelter. 
 • Skal du smelte eller temperere små eller store portioner chokolade af gangen?
 • Hvor meget opbevaringsplads har du? Det er også en vigtig faktor at tage højde for, da en chokoladesmelter med større kapacitet naturligvis også fylder mere. 

Hvordan tempererer du chokolade med en chokoladesmelter? 

Med en chokoladesmelter bliver det nemmere at temperere chokolade. Tempereret chokolade får en flot glans og knækker, når man tager et bid. Hvis chokoladen ikke er tempereret korrekt, kan den få en mat og grålig overflade med hvide striber, og den bliver ved med at være blød, som om den aldrig helt sætter sig. 

Forskellige typer chokolade kræver forskellige temperaturer, for at tempereringen lykkes. Der findes flere tilgange til temperering. Nogle arbejder med to temperaturer: en smeltetemperatur og en arbejdstemperatur. Men man kan også arbejde med tre temperaturer: en smeltetemperatur, en krystalliseringstemperatur og en arbejdstemperatur. Det er de tre temperaturer, vi har angivet i guiden nedenunder. Det er helt op til dig selv, hvilken tilgang du vælger. Du kan få fine resultater på begge måder, så prøv dig frem og se, hvad der fungerer bedst for dig. Husk at smelte ⅔ af chokoladen og tilsætte den sidste tredjedel, når chokoladen skal køle ned igen. 

Sådan tempererer du mørk chokolade

 • Varm chokoladen op til 48-50 grader.
 • Skru ned til 28-29 grader og tilføj ekstra chokolade.
 • Varm op til 31 grader

Sådan tempererer du lys chokolade

 • Varm chokoladen op til 40-45 grader.
 • Skru temperaturen ned på 27-28 grader og tilføj ekstra chokolade.
 • Varm herefter chokoladen op til 30-31 grader. 

Sådan tempererer du hvid chokolade

 • Varm chokoladen op til 40 grader.
 • Skru temperaturen ned til 24-25 grader og tilføj ekstra chokolade.
 • Varm nu chokoladen op til 27-28 grader. 

Husk at bruge et digitalt termometer til at måle chokoladens temperatur med. Når chokoladen er tempereret, kan chokoladesmelteren sørge for, at den beholder den korrekte temperatur. 

Hvorfor vælge en chokoladesmelter 

At temperere chokolade kan være en svær disciplin, da der er mange ting, der kan gå galt. Hvis du bruger en mikroovn, kan chokoladen hurtig blive for varm og brænde på. Varmer du chokoladen i en vandbad, kan der komme damp og/eller vand i chokoladen og ødelægge den, hvis du ikke er meget forsigtig. Alt dette undgår du, når du bruger en chokoladesmelter til at temperere chokoladen.

Frequently Asked Questions

a:7:{i:0;s:463:"Sæt smelteren på 50°C og hæld 2/3 af chokoladen i. Rør jævnligt rundt og varm op til op til 45°C. Det kan tage fra 1-4 timer, alt efter hvor meget du smelter. Brug et termometer til at kontrollere temperaturen med.

Hæld resten af chokoladen i smelteren, der samtidig skrues ned på den ønskede arbejdstemperatur - se nedenfor.

Rør rundt indtil al chokoladen er smeltet og arbejdstemperaturen er opnået.

Chokoladen bør nu være tempereret.";i:1;s:82:"29° C for hvid chokolade
30° C for mælkechokolade
31° C for mørk chokolade";i:2;s:235:"Ja! Chokolade kan (næsten) kun blive ødelagt af alt for høj varme, eller hvis der kommer vand eller skidt i. Den chokolade som du ikke får brugt, lader du størkne, og så kan du bruge den igen næste gang du skal smelte chokolade.";i:3;s:779:"Man kan sagtens smelte sin chokolade i mikrobølgeovnen - faktisk er der mange som har en chokoladesmelter som smelter og tempererer chokoladen i mikrobølgeovnen, og så efterfølgende hælder det over i chokoladesmelteren. Hvorfor? Fordi det er hurtigere at smelte og temperere i mikrobølgeovnen. Det smarte ved en chokoladesmelter er, at der sidder en termostat i, som gør at:

a) Chokoladen bliver aldrig for varm - det kan den hurtigt blive i mikrobølgeovnen
b) Chokoladesmelteren holder temperaturen, og derved også tempereringen. Når man først har smeltet og tempereret i fx mikrobølgeovnen, så skal man selv sørge for hele tiden at holde temperaturen oppe på chokoladen, ellers falder den ud af temperering. Med en chokoladesmelter har man ikke dette problem";i:4;s:308:"Det tager normalt 1-4 timer, alt efter hvilken chokoladesmelter man har, hvor meget chokolade der skal smeltes og hvor små stykker chokoladen er i.

En chokoladesmelter varmer chokoladen nænsomt, og derfor tager det længere tid at smelte en portion chokolade, end fx i mikrobølgeovn eller over vandbad.";i:5;s:266:"Jo, men det kan være risikofyldt fordi:

a) Den mindste dråbe vand i chokoladen får den til at gryne og klumpe
b) Ved vandbad kan man hurtigt få varmet chokoladen for meget
c) Et vandbad holder ikke tempereringen efterfølgende - det gør en chokoladesmelter";i:6;s:550:"Det korte svar er nej. Det gør ingen chokoladesmeltere af sig selv, men de gør det meget lettere at få en tempereret chokolade.

For at en chokolade bliver tempereret, skal den varmes op til ca. 45°C, ned til ca. 27°C og så op igen til ca. 31°C. De mange temperatursving gør, at det er nemmere at styre i en chokoladesmelter, hvor der sidder en termostat på.

Det er slet ikke så svært at temperere på en chokoladesmelter, som det måske lyder.

Se under "Tips & Tricks" for en mere uddybende gennemgang af chokoladetemperering";}