Fondant kan give dig de lækreste kager, og den sødeste pynt ved brug af udstikkere. Men inden man giver sig i kast med fondant, kan det godt virke som en svær ingrediens at skulle give sig i kast med. Det er dog slet ikke så svært at arbejde med fondant, derfor har vi lavet denne lille guide, som kan hjælpe dig i håb om det bedste resultat for dig.

 

1. Brug en pastamaskine! Hvis du skal rulle fondant tyndt ud, til f.eks. at lave rosenblade eller andre “delikate” ting, kan det helt sikkert anbefales at bruge en pastamaskine – så får du et ensartet og tyndt resultat, som kan tage lang tid at opnå med en kagerulle!

 

2. Hav altid lidt majsmel ved hånden. Majsmel kan afhjælpe en klistret overflade, som kan være ekstremt besværlig at arbejde med. Brug også gerne lidt majsmel på dit bord inden du ruller fondanten ud, eller på fondanten efter du har dækket din kage, når du skal glatte den til.

 

3. Du kan superlet lave en marble effekt. Du skal bare bruge to farver fondant og ælte dem GROFT sammen, inden du ruller fondanten ud. Husk at farverne kun skal være meget lidt blandet sammen, inden du ruller ud, da udrulningen også ælter farverme sammen.

 

4. Spar på kræfterne ved hård fondant. Hvis du har fået fingrene i en MEGET hård fondant, kan du med fordel give den få sekunder i mikrobølgeovnen, for at bløde den op. Dog skal du være meget opmærksom, og kun varmen i intervaller af 4-5 sekunder af gangen, og mærke efter indimellem intervallerne.

 

5. Farv lettest din fondant sådan her. Det er ikke altid vi har den farve fondant du liiige står og mangler – men så kan du lave den selv! Med pastafarve kan du let indfarve din fondant. Vi anbefaler ALTID at bruge en fondant hvis farve er så tæt på den farve du gerne vil have. Vil du f.eks. farve din fondant bourdeaux, anbefaler vi at starte med en rød fondant og farve den lidt af gangen med f.eks. sort eller mørkerød pastafarve.

 

6. Rul fondanten ud som en pro i første forsøg. Er du helt nybegynder til det der med fondant og overtrækning af kager kan du klippe en stor plastikpose op i 2 sider, og placere din fondant imellem de to sider, og herefter rulle fondanten ud. Så er du helt sikker på f.eks. let at kunne flytte fondanten op på kagen og at du ikke skal bakse med at få den skrabet af køkkenbordet.

 

7. Hvor godt smager fondant egentlig? Det er nok en individuel smagssag – men som udgangspunkt smager fondant af sukker, og ikke så meget andet. Men, du kan sagtens bruge en lille smule aroma, og tilføje et friskt pift til din fondant. Du kan også købe fondant med smag, som denne.

 

8. Tylose kan redde dagen – og blomsterne. Fondant er godt at lave f.eks. blomster og figurer af – hvis du arbejde et nogenlunde kølig sted og tingene skal vises frem et nogenlunde koldt sted. Fondant reagere meget på temperaturer, og derfor kan det være svært at få det til at holde formen, hvis du laver roser, figurer eller andet. En lille smule tylosepulver (2 teskefulde til ca. 500 fondant) kan afhjælpe dette, og få fondanten til at hærde bedre, og dermed holde formen.

 

9. Frygt ej hvis din fondant reagerer på fugt. Der er faktisk lidt mere fugtigt i Danmark end man lige umiddelbart tror. Derfor kan en fondant let blive kedelig og klistret – også efter den er kommet på kagen, hvilket ingen har lyst til sker. Når du stiller diin kage i køleskabet kan du placere en eller to toiletruller eller køkkenruller sammen med kagen og så suger de den ekstra fugt der måtte være omkring kagen. Rullerne kan efterfølgende tages ud, og de tørrer tilbage til original, så du kan bruge dem og de ikke går til spilde.

 

10. Farv fondanten før tid, så farven kan sætte sig. Når du farver din fondant med pastafarve (vores favorit til at farve fondant) kan du ikke være helt sikker på at den farve du ser her og nu, er den farve den kage kommer til at have når din fondant har sat sig. Så derfor, farv altid din fondant i god tid, f.eks. dagen før, så du kan nå at se den reelle farve din fondant får – og evt. tweake lidt på den, med ekstra pastafarve eller fondant.