Hvad er E171?

E171 er et tilsætningsstof, der benyttes til at farve fødevarer med. Det bruges især til at lysne produkter, og er kendt for dets egenskab til at gøre et produkts farve solid i stedet for gennemsigtig.

På grund af E171s evne til at være stabil når det udsættes for varme og lys, er det et af de mest populære tilsætningsstoffer at benytte, når et produkt skal lysnes. En anden grund er, at det er mere effektivt end andre alternativer, og der skal derfor benyttes mindre mængder af E171 for at opnå den ønskede effekt.

På grund af dets stabilitet benyttes E171 ofte også som et anti-klumpningsmiddel.

E171 er også kendt under følgende navne: Titandioxid, titaniumdioxid, TiO2 og Titanhvidt.

E171 udvindes af naturligt forekomne mineraler i hvid pulverform.

 

Hvilke produkter indeholder E171?

E171 er et tilsætningsstof, som vi har brugt i årtier, og som findes i et utal af fødevarer. Du kan finde E171 i alt fra supper og dressinger til chokolade og tyggegummi. Der er også produkter indenfor kageverdenen der indeholde E171 f.eks. er det i rigtig mange pastafarver og i kagepynt.

E171 bliver også brugt i bl.a. lægemidler og kosmetik.

I EU har E171 været godkendt som et fødevaretilsætningsstof siden 1969.

 

Hvorfor bliver E171 forbudt?

I flere årtier er E171 blevet brugt som et farvestof i fødevarer og andre produkter, og i den tid er der ikke blevet påvist en direkte sammenhæng mellem indtaget af E171 og påvirkningen af vores helbred – men, det kan ikke udelukkes.

EU’s Fødevaresikkerhedsautoritet (European Food Safety Authority (EFSA)) har i 2016, 2018 og 2019 undersøgt sikkerheden af brugen af E171, og kom dengang frem til, at det var sikkert at indtage. Dog blev det ved en revurdering i 2021 besluttet, at det ikke kunne udelukkes, at stoffet kan ophobe sig i kroppen og herfra gøre skade på vores DNA. Derfor bliver E171 nu forbudt som tilsætningsstof i fødevarer EU.

 

Hvornår bliver E171 forbudt?

Når påbuddet er endeligt vedtaget, er der en 6 måneders overgangsperiode for producenterne, hvor de fortsat må producere produkter indeholdende E171.

Produkterne må herefter sælges indtil deres sidste holdbarhedsdato.

Opdatering: Produkterne med E171, må ikke længere forhandles mellem leverandører efter d. 7 august.
Produkter der er på lager herefter, må sælges til forbrugeren frem til produktets udløbsdato.