Der findes mange forskellige slags farver der er godkendte til at bruge til fødevarer – altså f.eks. kager, cremer og meget andet. Disse forskellige farver er lavet med hvert deres formål – nogle er gode til deje og cremer, mens andre er bedre til f.eks. at male på overflader, som fondant og marcipan, med.

Her får du et overblik over nogle af de mange forskellige farver der findes.

 

Flydende farver (frugtfarver)

Dette er vandbaserede madfarver, du finder dem ofte i supermarkeder og det har længe været nogle af de mest populære farver, når der skal farves f.eks. glasur og dej, Frugtfarver kommer ofte i små klemmeflasker og de er nemme at dosere. Man kan også købe dem i specialforretninger hvor de tit findes i flere farver, end i supermarkederne.

 

Fordele

Nemme at bruge, fordi man let kan dosere, dråbe for dråbe, indtil du har den nuance du ønsker. De virker rigtigt godt hvis du ønsker pastelfarver. De er ikke dyre og kan bruges til mange formål.


Ulemper

En af de største ulemper ved frugfarver er at fordi de er vandbaserede kan det være ekstremt svært at skabe dybe farver. Des mere man bruger for at opnå en dyb og kraftig farve, des mere tynder du dit medium (glasur, dej, creme) og ændrer derved på tykkelse, bagetiden og konsistensen. Frugtfarver ville f.eks. være et dårligt valg til en Red Velvet kage, hvor en dyb rød farve er målet. ‘

Gelé- og Pastafarver

Denne slags farver er en tyktflydende væske med glycerin og/eller majssirup base, der gør det muligt at opnå en koncentreret farvning af dit medium. Pasterfarve og geléfarve er gode til at indfarve alt fra fondant og marcipan til deje, cremer og glasur. Pastafarver og geléfarver kommer ofte i en lille klemmeflaske så de er nemme at dosere. Andre gange kommer de i bøtter (grundet den tykke konsistens), her skal du bruge f.eks. en tandstik at dosere med. Med pasta- og geléfarve skal man bruge en meget lille mængde, for at opnå en flot og kraftig farve.

 

Fordele

Det er farver som disse, du bør bruge til f.eks. en Red Velvet kage. Fordi farverne har en lav procent af væske, er de ideelle til slik, fondant og glasur og meget andet. En anden fordel er at man bruger meget mindre per projekt og derfor holder en bøtte med pasta- eller geléfarver længere end flydende farver som f.eks. frugtfarve.

 

Ulemper

Disse farver kan være svære at blande i nogle typer cookie dej uden at hærde eller ødelægge dejens tekstur. For at gør farverne kraftigere, har de flere E-numre, end f.eks. frugtfarve – og selvom de er ikke farlige, de følger alle regler i EU, kan man blive forskrækket når man læser om dem. Ofte bliver man nød til at købe pasta- og geléfarver på webshops da få supermarkeder fører disse.

 

 

Farver til chokolade

Chokolade har det problem at, hvis det kommer i kontakt med vand, så ødelægges chokoladen. Derfor er f.eks. frugtfarver et stort no-go.
Det er blevet super populære til at lave fyldte chokolade i alle regnbuens farver – så hvad gør man når ikke man kan bruge traditionelle madfarver? Man bruger farver der er kendt som ”fedtopløselig farver”, et farvestof som opløses i fedt – og da chokolade er en fedtholdig ingrediens, så er disse farver perfekte til at bruge i chokolade. På markedet findes også andre slags farver til chokolade, som er klare farver lavet med kakaosmør. Med disse farver, varmer man dem blot hurtigt i mikroovn, til ikke mere end 40 grader, og så er de klar til brug. Disse kaldes kakaosmørfarver.

 

Airbrush farver

Kan bruges til at farve overfladen/ydersiden af kager, pynt, chokolade mm.. De er tyndere end f.eks. geléfarver (brug aldrig geléfarver i din airbrush maskine, da de vil blokere din airbrush – samme ting vil ske hvis du bruger pulverfarver blandet med alkohol). Airbrushfarver er specielt lavet til at kunne passere gennem airbrushens åbning, for et flot resultat på din kage eller chokolade.

 

Glimmerfarve og Pulverfarve

Glimmerstøv er et dekorationspulver, som anvendes i, og på, kager, for at give dem en ekstra wauw-faktor. Støvet kommer i mange forskellige farver, men de mest brugte nuancer er guld og sølv.

Glitter farver i og på mad er meget populært for tiden. Dog er der forskel på hvordan du kan bruge farverne. Nogle glimmerfarver er 100% spiselige og må gerne indtages, men andet udelukkende er beregnet til pynt. Selvom sidstnævnte kun er beregnet til pynt, er det dog stadig godkendt til kontakt med fødevarer – det anbefales bare at man børster det af eller fjerne det, før indtagelse.

Hvis der på etiketten står ”spiselige” eller ”edible” så er spiselig. Står der derimod ”giftfri” eller ”kun til dekorative formål” og ikke indeholder en ingrediensliste, skal produktet fjernes inden indtagelse.

Kommer du alligevel til at spise det, er det ikke skadeligt i små mængder.

For at være helt sikker, kan du kigge efter mærker, der specifikt er mærket med “FDA Approved” eller “Food Grade”.

 

  • Highlight støv kommer normalt i guld og sølvfarver og giver en høj glans og metallisk finish. De er ofte kun til dekorative formål, men der kan godt findes mærker, som laver dem spiselige.
  • Petal støv (pulverfarver) har en mat finish og giver dybe, stærke farver. Bruges ofte til at farve sukkerblomster, fordi det matte udseende giver dem et naturlige udseende.
  • Perle støv giver en glitrende, perlemor farver.
  • Sparkle støv har grovere ”korn” og giver et mere glimmeragtigt resultat.
  • Disco støv har de største korn af alle og næsten som ”normalt” glitter. Dette er kun til dekoration og bør ikke spises.

 

Spiselig tusch

De smarte spiselige tuscher kan bruges til at skrive og tegne på fondant, gumpaste, marcipan og tør icing, pålæg og meget andet. De har ofte 2 sider, en tyk og en tynd, som gør at du har mulighed for arbejde med alt fra fede streger helt ned til det mest fine dekorationsarbejde. Når du ikke tegner eller skriver med den spiselige tusch, skal der altid være låg på, så tørrer den ikke ud og holder længere tid.

 

Spray farver

Har du ikke en airbrush så kan du bruge disse spray farver på flaske. De er nemme at bruge og du kan tilføje en helt ny dimension af styling og elegance til dine festkager, chokolade og desserter. Brug dem med en afstand på 15-20 cm for at få en jævn overflade. De giver en glimmer-agtig overflade.

Der findes også nogle spray farver til kager som giver en fløjlsoverflade. De kan bruges på kager, mousser eller iskager, men også på f.eks. chokolade.