Elsker du også bare søde sager, så er denne opskrift på hjemmelavede skumfiduser / marshmallows lige noget for dig.

Når julen står for døren betyder tit en masse konfekt med chokolade, marcipan, nougat og nødder – men det er ikke noget for alle, så hvad med at prøve kræfter af med en omgang mega lækre hjemmelavede skumfiduser?

Det fantastiske ved dem her er at de er forholdsvis lette at lave og du kan tilpasse smag og farve til lige dét du ønsker – det betyder også at hvis der er en kræsen lille én blandt de som skal spise de lækre skumfiduser, så er det let at tage højde for dette.

Du skal sætte ca. 45 minutter af til at lave selve skumfiduserne – og så skal de stå og sætte sig i gerne minimum 4 timer, men dette kan variere lidt. Har du tid, kan du lade dem stå natten over, det bliver de bestemt ikke dårlige af. De kan faktisk holde sig i flere dage, hvis du kan holde fingerne fra dem.

 

Derudover skal du overveje hvilke smage og farver du kunne tænke dig at bruge. Vi anbefaler at bruge aroma eller essens, hvis du vil have en anden smag end bare “sukker/vanilje” smagen. Prøv f.eks jordbær skumfiduser eller måske nogle juleagtige kanel skumfiduser? Du kan også prøve f.eks. lakrids skumfiduser og i stedet for bruge lakridspulver.

 

Mange aromaer og essenser er meget kraftige, og derfor skal du kun bruge 2-3 dråber, så smagen ikke bliver for overvældende. Din valgte smag og farve, skal i når du begynder at piske din sukkermasse til skum.

Ingredienser

400 gram sukker

2 dl. vand

15 blade husblas

100-200 gram flormelis

1 vaniljestang eller vanilje pasta

Bagepapir eller en nonstick bageform

Termometer

Din fortrukne smag

Din fortrukne farve

Fremgangsmåde

Start med at bløde dine husblas blade op i koldt vand. Mens de ligger i blød, sætter du vandet og sukkeret over, og bringer det i kog. Hertil tilføjer du din valgte vanilje. Vrid husblassen og tilføj også disse. Lad det koge i ca. 15-20 minutter, eller indtil du når 115 grader.
Tag nu din varme sukkermasse af varmen og lad den stå i 5-10 minutter og køle af, før du pisker den. Pisk den i din køkkenmaskine i ca. 20-30 minutter, indtil din masse er omkring 5 gange så stor, som da du startede (du kan også gøre det med et elektrisk piskeris, men det er hård).

Smag dit skum til – smager det af nok? Hvis ikke, kan du give det en dråbe mere, piske og smage igen, indtil du er tilfreds.

Nu kommer vi det “hårde”! Skumfidus masser skal smøres ud på et stykke bagepapir eller i en bageform – giv bagepapiret eller bageformen et godt lag flormelis, hellere lidt for meget, end lidt for lidt. I en bageform kan du med fordel starte med at “fæstne” skumfidus massen til kanten, hvorpå der ikke er flormelis – så bliver den noget lettere at sprede ud, da flormelissen ellers vil gøre at du bare rykker massen rundt og ikke spreder den ud. Her er det lettest, hvis I er to om det – en til at holde fast i bagepapiret og en til at smøre massen ud – det er noget klister, men hold ud!

Nu skal skumfidusmassen blot have lov til at sætte sig, og så kan du efterfølgende skære den ud i den ønskede størrelse – det nemmest er at bruge en pizzaskærer eller en saks, da det stadig kan klistre lidt.
Du kan også bruge dem i f.eks. varm kakao, hvor de smelte – det smager så lækkert!

Du kan også putte skumfidussen massen i en kraftig sprøjtepose, hvor du har indsat f.eks. en stjerne tyl. Du sprøjte så små skumfiduser ud med en diameter på ca 5 cm og drysser efterfølgende flormelis over.

God fornøjelse!