Denne kage smagte så lækkert! Og så er den super flot – på en noget anderledes måde. Den smukke kage er lavet med spinatblade, som giver den flotte, grønne farve. Du kan ikke smage spinaten, men du kan dufte den skønne aroma. Denne kage er ikke overdrevet sød, og det er blot én af grundene til det er en af vores favoritter!

I denne kage har vi brugt urten skovmærke, som indeholder kumarin – noget, der også er en af de primære smagsgivere i f.eks. kanel. Skovmærke kan du finde mange forskellige steder i landet, vi var ude og plukke vores ved Vallø slot ved Køge. Skovmærke blomster længe, helt fra marts til oktober.

Sådan gør du:

Du skal bruge:

2 bageforme, 20 cm Ø

Tyl rund, 18 mm Ø (ikke nødvendig)

Paletkniv

Kagering justerbar 9-10 cm høj

Kageplast

Håndmixer og stavblender

Naturlig skovmærke sirup (findes i f.eks. Vallø, Strandskoven)

Bør forberedes mindst 4-6 dage i forvejen.

20 gram frisk skovmærke

380 gram vand

160 gram sukker

3 skiver økologisk citron

 

Skovmærke skal vaskes før behandling og være visnet i mindst halv dag eller natten over. Sådan udfolder den bedst dens skønne aroma! Tilsæt vand og sukker til en gryde og kog, indtil sukkeret er helt opløst. Hæld den varme sukkersirup over skovmærke og tilføj citronskiverne. Nu skal denne sirup være dækket i køleskabet i ca. 4-6 dage, under omrøring af og til. Hæld derefter alt sammen gennem en fin sigte eller klud, og giv siruppen et opkog igen og fylde den på et rent glas. Siruppen er lysegrøn og ikke så klæbrig, som dem man kan købe færdiglavet.

Skovmærke kage med jordbær

Ingredienser til en tærte på ca. 20 cm Ø – Alle ingredienser er baseret på ovenstående, hjemmelavede skovmærke sirup, der er mindre sød end dem man kan købe.

Kagebunde

100 gram økologisk baby spinat

100 gram creme fraiche, med så meget procent som du kan finde – gerne 38%.

Skallen af 2 limes

Juicen fra ½ lime

200 gram blødt smør

200 gram sukker

5 medium store æg

2 tsk. bagepulver

300 gram mel

 

Varm ovnen op til 180 grader top/bund varme. Klargør 2 forme med 20 cm Ø, med bagepapir i bunden.

 

Tilsæt spinat, creme fraiche og limejuice/skal og bland det i en høj beholder og purér det med en stavblender.

I en skål piskes det bløde smør sammen med sukkeret, indtil det er skummende. Tilsæt gradvist æggene og bland i et halvt minut. Bland melet, blandet med bagepulveret over æggemassen og rør kort. Derefter tilsættes spinatpuréen og det hele røres sammen til en glat dej – hæld 50% af dejen i hver af de to bageforme.

 

Bank forsigtigt formene ned i bordet, så dejen glattes ud, og bag dem i ca. 35 minutter. Fjern bundene fra formen efter 5 minutter og lad dem afkøle helt på en rist. (Det er normalt, at kagerne på midten har en lille forhøjning, da det er her i ikke kan ”hænge fast” i bageformen)

 

 

De helt kolde kager skæres nu horisontalt i to skiver hver ca. 2 cm tykke, så du får 4 kagelag af samme tykkelse. Udbulingen afskæres og du kan bruge dem til noget, hvis du har lyst til det, f.eks. cakepops.

 

Skovmærke/kvarkcreme

Forsigtig! Hvis du bruger købt skovmærke sirup, er det vigtigt at justere mængden af sukker, da den færdiglavede sirup man køber normalt, er sødere, end den man selv laver!

 

350 gram mager kvark

200 gram mascarpone

30 ml friskpresset limesaft

Skal af 1 organisk lime

80 ml skovmærke sirup (hjemmelavet, se opskrift over)

60 gram sukker

3 1/2 blade husblas

250 gram flødeskum 35% (til kvarkcremen)

1 spsk. sukker

 

Lad gelatinen suge i iskoldt vand. Bland mager kvark, mascarpone, limejuice og revet skal, sukker og skovmærkesirup. Opløs gelatinen i en lille gryde over en lav varme, eller i mikroovn, og rør det gradvist op i kvarkblanding. Pisk fløden med sukker og bland det med din skovmærke-kvarkcreme.

Jordbær puré og samling af kagen

Ca. 60 ml hjemmelavet skovmærke sirup.

200 gram jordbær (gem ca. 10 små til pynt)

1 spsk. sukker (efter smag)

¼ liter fløde (skal piske til flødeskum, til smøre kagen op med)

1 blad husblas

 

Placer det første kagelag i en kagering linet med kageplast, og brug en pensel til at påføre lidt skovmærke sirup på kagebunden. Påfør et lag med kvark/skovmærkecremen, med en tykkelse på ca. 1 cm og læg en kagebund ovenpå. Smør kagebunden med sirup og påfør igen kvark/skovmærkecremen som ovenfor. Så fortsæt med de resterende to lag. Sæt din kage i køleskabet i en halv time. Derefter smøres kagen op med din flødeskum, og dekorer med et par rosetter, som du kan lave med en tyl og sæt kagen til afkøling i minimum 2-3 timer.

Lad din husblas suge lidt i koldt vand og smelt så i mikroovn nogle få sekunder.

Purér jordbærrene (gem nogle til dekoration) med sukker og husblassen. Fordel jordbærpuré på toppen af kagen og pynt med jordbær og eventuelt skovmærkeblade. Vi brugte citronmelisblade.

 

God fornøjelse med denne anderledes kage – vi lover den er et forsøg værd!