Jeg tror de fleste kender til at sidde og grille eller omkring bålet med en skumfidus på pinden, en sommer klassiker. Som bestemt ikke bliver dårligere af en sprød kiks og chokolade omkring.
men med det danske sommervejr er det ikke altid en mulighed, og det er da en skam. Derfor har jeg lavet denne opskrift på hjemmelavede skumfiduser med kiks og chokolade som er perfekt til de lidt koldere sommerdage og hygge i køkkenet.
Først skal kiksen laves og det er lige til.

Sable bund

40 gram æggeblomme
90 gram sukker
80 gram koldt smør
120 gram mel
3 gram salt

50 gram mørk chokolade

 

Alle ingredienserne røres sammen, den færdige masse filmes og ligges på køl til den er fast.
Kiksedejen rulles nu ud til ca 3 mm tykkelse og bages ved 170 grader i 9 minutter.

Kiksen tages nu ud af ovnen og stikkes ud i ønskede størrelse (hav dog 150g tilbage efter) – jeg plejer at have dem på ca. 4cm i diameter. Nu ligges de udstukne kiks tilbage på bagepladen og bages til de er gyldne, ca. 5 minutter alt efter ovne.
Det resterende kiks (150g) knuses og 50g mørk chokolade smeltes og vendes med det knuste kiks.
Massen rulles nu tyndt ud mellem 2 stykker bagepapir og sættes på køl.
Når kiksen har sat sig stikkes den ud i samme størrelse som de andre og sættes tilbage på køl.

Skumfidusen

400 gram sukker

2 dl. vand

15 blade husblas

5-7 gram vaniljesukker

Fremgangsmåde

Start med at bløde dine husblas blade op i koldt vand. Men de ligger i blød, sætter du vandet og sukkeret over, og bringer det i kog. Kog massen op til 115 grader og tag nu din varme sukkermasse af varmen og lad den stå i 5-10 minutter og køle af, før du pisker den. Tilføj evt. vanilje sukker hvis du ønsker det og pisk den i din køkkenmaskine i ca. 20-30 minutter, indtil din masse er omkring 5 gange så stor, og er blevet til en sej og fast skum.
Tag skumfidus massen i en sprøjtepose med stjerne tylle og sprøjt på den udstukne bund uden chokolade i ønskede mængde. Når du har sprøjtet på alle bundene (Uden chokolade) Brændes de let med en Creme brulée brænder så den får smag og udseende som en grillet skumfidus. Tag de andre udstukne kiks ud af køleskabet og lig ovenpå så det nu ligner en sandwich og pynt evt med en lille dut skumfidus.

Nu skal den blot stå lidt så skumfidusmassen får lov at sætte sig lidt og den er så klar til servering.

Hvis du har skumfidusmasse til overs kan det sprøjtes ud på bagepapir drysset med flormelis.
Tip: hvis du synes det bliver lidt for sødt kan man komme en syrlig frugt marmelade i midten inden den brændes. Marmeladen kommes i en sprøjtepose, spidsen kommes ned i midten af skumfidus massen og sprøjtes i. Herefter fortsættes som ovenover beskrevet.

 

Du kan følge Sisse på hendes instagram her: @Sissepernillet