Varme hveder er blevet en hyggelig tradition herhjemme, hvor vi spiser disse aftenen inden Store Bededag. Grunden til at spise hveder stammer helt tilbage i 1600 tallet for det bedre borgerfolk og blev mere udbredt hos befolkningen i 1700 tallet. Alle var pålagt at holde fri Store Bededag – også bagerne. Når bagerne holdt fri, kunne de jo så ikke bage brød til folket. Derfor fandt de på at bage hveder aftenen inden som man da kunne varme op og spise på Store Bededag. Siden da e rtraditionen dog lavet om til at vi spiser dem aftenen inden Store Bededag, stadigt som lækre lune hveder.

 

Ingredienser til 8 hveder:
25 g. smør
1 ¼ dl. sødmælk
17 g. gær
1 lille æg
1 spsk. sukker
Knap 1 tsk. stødt kardemomme
¼ tsk. groft salt
Ca. 225 g. mel

 

Fremgangsmåde:
Begynd med at smelte smørret ved svag varme. Sødmælken hældes i en røreskål og når smørret er smeltet, hældes det over til mælken. Derpå rører du gøren ud i blandingen. Tilsæt herefter salt, kardemomme, æg og sukker og rør godt rundt. Tilsæt nu en smule af melet og rør rundt, indtil dejen får en grødagtig konsistens. Nu tilsætter du resten af melet lidt efter lidt. Ælt dejen let, efterhånden som mere mel tilsættes. Dejen skal være let og luftig, men sammenhængende.
Dæk dejskålen med et viskestykke, og stil den til hævning i lune omgivelser i 30 min. Når dejen er hævet, ælter du den igen og former 8 hvedeknopper af den. I modsætning til andet bagværk er det faktisk meningen, at hvedeknopperne skal vokse sammen – så du skal placere dem tæt sammen på bagepladen.
Stil dem til efterhævning i omkring 20 min., og lad ovnen stå og forvarme til 200 gr. imens. Herefter bages hvederne i ovnen i omkring 15 min. indtil de er færdigbagte, men stadig lyst gyldne på overfladen.