Sådan bruger du hævekurve
Bag saftigere brød med hævekurve
Hævekurve bruges til at hæve brøddej, før den skal bages. De er lette at bruge, giver brødet en saftig og luftig krumme, hjælper brødet med at holde formen og som en ekstra bonus også et flot mønster i brødet. Hos Bagetid.dk har vi dem i mange forskelige størrelser som runde, rektangulære, trekantede former, randformede og i flüte-form.
Klik her for at se vores store udvalg af hævekurve
Hævekurve bruges således, at du følger brødopskriften indtil dejen skal hæve. Når du har æltet dejen færdig, meler du hævekurven godt, og lægger dejen i kurven med det der skal blive undersiden af brødet opad. Husk at mele dejen på den side, som vender ned i hævekurven, da det forhindrer dejen i at hænge fast i hævekurven. Dejen vil samtidigt suge lidt af melet. En god grundregel er hellere for meget mel end for lidt, da det er ærgerligt, hvis dejen hænger fast i hævekurven og mister sit flotte mønster.
Når dejen er færdig med at hæve, vender du forsigtigt dejen ud på en bagesten eller en bageplade, som er forvarmet i ovnen til 250 grader. Herefter skal brødet bages i ovnen med det samme.
Hvorfor bruge en hævekurv?
Hævekurven støtter dejen når den hæver, hvilket hjælper med at holde dejen smidig og luftig, når den bages, så du får et lækkert brød. Hvis man bager en delikat dej, som har brug for ekstra støtte, eller en dej som ikke hæver så meget, kan man støtte dejen med en hånd på undersiden (den side som vender opad i hævekurven), når den skal placeres på bagepladen. På den måde falder dejen ikke så hårdt ned på bagestenen, og bliver slået flad igen. Hvis dejen sidder fast i hævekurven, når du vender den ned på bagestenen, så løsn forsigtigt dejen fra hævekurvens sprækker med dine fingre.
Udover at have en praktisk støttefunktion bevirker hævekurven også, at det færdige brød får en flot form og mønster. Ønsker du en glat overflade på brødet, kan du beklæde hævekurven med et stykke stof.
Når du er færdig med at bruge hævekurven, må den ikke vaskes, men skal børstes og bankes ren.
Brug for eksempel denne opskrift på brød i hævekurv fra The Food Club.