De fleste kender til kakaonips og kakaobønner, men færre kender til bi-produktet kakaosmør, som udvindes af kakaobønnen. En kakaobønne indeholder hele 40-50% fedt, og det er dette fedt der laves kakaosmør af. Resten af kakaobønnen laves der kakaopulver af. Kakaosmør bruges til at fremstille chokolade, og er perfekt til dette formål, på grund af dets milde kakao smag. Kakaosmør er også den ingrediens i hvid chokolade, som giver chokoladen dens karakteristiske, dog bløde, kakao smag. I almindelig mælke- og mørk chokolade stammer kakao smagen fra kakaopulver.

Det meste af chokolades farve, smag, koffein og de andre ingredienser stammer fra kakaopulver, hvor chokolades konsistens og masse primært stammer fra kakaosmør.

Kakaosmør kan farves med spiselig pulver farver. Du smelter dit kakaosmør, langsomt, over et vandbad eller i mikroovn (få sekunder ad gangen, med omrøring mellem hvert tjek). Kakaosmørret må meget gerne tempereres, alt efter hvad den skal bruges til/i. Bruger du kakaosmørret i f.eks. i chokolade til flødeboller, bør du temperere det, ligesom chokoladen du bruger.

Kakaosmør kan farves med spiselige pulverfarver, med en flot og kraftig farve som resultat. Kakaosmør er i sig selv lyst, og derfor vil du kunne farve det i de fleste farver. Kakaosmørret kan du efterfølgende bruge til at farve dine chokoladeforme, så dine fyldte chokolader får en smuk og farverig overflade, når de bliver banket ud af formen. Du kan bruge f.eks. dine fingre, pensler, svampe eller en chokoladeairbrush maskine til dette. Man kan også købe klar-til-brug kakaosmørfarve, som blot skal opvarmes i mikroovnen kort, før brug.

Skal du bruge kakaosmør til at blande i chokoladen, fordi du skal overtrække en kage eller flødeboller med chokolade, skal du blot tilføje disse til din chokolade, og herefter temperere den – du skal bruge maks 10 gram kakaosmør til 100 gram chokolade. Når du bruger kakaosmør i din chokolade til overtræk, får du lettere et tyndt lag chokolade og et sprødt knæk.
Dem som arbejde med chokolade, som en chokolatier, kan tilføje kakaosmør til deres chokolade de køber for at øge viskositeten – at gøre chokolade tykkere – og give chokoladen en glat tekstur. Når man gør sådan, kan man lettere lave f.eks. tyndere skaller og silkebløde trøfler og ganacher.